Placuszkowe śniadania


Witajcie! :)

Powoli mam coraz więcej czasu dla siebie - dobre zarządzanie wolnym sprawiło, że każdy z nas "trzyma się harmonogramu".
Stworzyłam plan dnia nie zapominając o sobie i chwili na relaks. Jedną z nich jest pożywne śniadanko.
Zakochałam się w placuszkach, naleśnikach, pankejkach! Ostatnio królowały u mnie bananowe, których przepis musiałam edytować pod "co mam w lodówce". :)
Składniki na porcję dla 1 osoby (4 placuszki):
1 banan
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki otrębów

Wszystko to miksujemy razem na masę, która powinna być bardziej gęsta, niż leista.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na którą wylewamy placuszek o średnicy około 6-9 cm. Smażymy na małym ogniu, po około 30-45 sekundach za pomocą silikonowej szpatułki przekręcamy go na drugą stronę.

Ja swoje placuszki zajadam z nutellą, miodem, dżemem, orzechemi, syropem klonowym - ogólnie wszystkim co akurat mam pod ręką. :)

Oryginalny przepis zawierał jajko - placuszki są tak wdzięczne, że możemy kombinować je na wiele sposobów! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty